10 alternatives per manejar un ordinador sense ratolí

15 09 2008

El ratolí és el perifèric per excel·lència del PC. Fins al moment s’ha mostrat com l’alternativa més ràpida i barata per manejar el cursor que caracteritza als sistemes operatius més estesos als ordinadors domèstics. Us expliquem algunes maneres alternatives per evitar el ratolí.

Usar el ratolí sense prendre descans cada cert temps pot causar diferents lesions, com tendinitis o, en casos més extrems, la síndrome del túnel carpià. Aquesta dada resulta preocupant si es té en compte que l’ús de l’ordinador s’ha estès a un gran nombre de llocs de treball.

Una bona mesura per evitar qualsevol problema físic consisteix a realitzar descansos cada cert temps. Per automatitzar aquesta tasca, diversos programes “obliguen” l’usuari a descansar en el lapse que ell elegeixi i, fins i tot, li recomanen exercicis per relaxar tant els ulls com les mans. Un bon exemple d’aquest tipus de programari és Workrave, gratuït i de codi lliure.

Amb quins dispositius es pot reemplaçar el ratolí?

L’usuari domèstic compta amb diverses alternatives com la tableta gràfica, el “touchpad” dels ordinadors portàtils, el “trackball” o el “pointing stick”, present dins del teclat d’alguns portàtils, a més de les pantalles tàctils que s’estenen a poc a poc.

Amb les mans, la veu i els peus

Per a les persones amb algun tipus de discapacitat a les mans que els impedeixi usar el ratolí o les seves alternatives, existeixen diversos dispositius que els permeten manejar l’ordinador. Un d’ells és el ratolí de peus, dues superfícies sobre la que es col·loquen les extremitats inferiors. Així, cada peu desenvolupa una funció: un mou el cursor a la pantalla i un altre fa clic al lloc desitjat. A més de la menor precisió de moviments que proporciona aquest sistema, el seu inconvenient principal es troba en el preu, superior als 130 euros.

També es pot optar per sistemes encara més avançats que guien el cursor amb els ulls i fan clic amb un parpelleig lent, com el desenvolupat per Iriscom, que empra una càmera i dos emissors d’infraroigs per captar la direcció de la mirada.

Una altra opció consisteix a usar un ordinador a través de comandes de veu, tal com es pot fer, per exemple, a bastants telèfons mòbils. Així, Voice Activated Command, un programa de reconeixement de veu disponible a Windows XP i Vista, permet transformar qualsevol combinació de tecles en les paraules elegides per l’usuari. Ofereix un període de prova gratuïta de 30 dies i costa 18 dòlars (uns 12,25 euros).

També es pot optar per programes similars com Shoot, que és gratuït però amb un maneig més complicat, a causa que es configura a través de la línia de comandes. El sistema operatiu Mac OS X disposa d’una aplicació del mateix estil integrada, de nom Speech, mentre que GNU/Linux compta amb PerlBox Voice.

Font: inmortal security

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: