L’estat actual dels SSD

1 09 2008

Alguns analistes revelen que el cost i prestacions de les unitats SSD no compensen actualment, i que aquest segment no arrancara definitivament fins a 2010, l’any en què els SSD destacaran realment davant els discs actuals.

Per aquesta raó sembla una mica absurd comprar avui en dia un equip amb una d’aquestes unitats (tret de que ens sobrin els diners). El rendiment i el cost per gigabyte no semblen compensar l’usuari, com veiem a continuació.

El mercat del SSD avui

La millora del rendiment amb sistemes SSD es nota, sobretot, en aplicacions que llegeixen dades del disc dur més del que les escriuen. Perquè les empreses vegin rendibles la substitució dels seus equips d’emmagatzemament per unitats SSD han de millorar el número d’operacions de lectura/escriptura que poden realitzar per segon, així com el seu fiabilitat i seguretat.

La solució a aquest problema podria ser la nova interfície Serial SATA SSD que, amb taxes de lectura seqüencial de 250 MB/s i d’escriptura de 70 MB/s, sí poden comparar-se a les solucions de discs durs tradicionals. Segons Avi Cohen, quan es consolidi aquesta tecnologia, la relació preu rendiment dels discs SSD podria ser de fins 20 a 1 respecte als millors discs durs d’avui dia (serien necessaris vint discs a 15000 rpm per assolir el rendiment en lectura aleatòria d’una sola unitat SSD).

L’altre front de batalla per a la tecnologia SSD és el món portàtil. Ordinadors, telèfons mòbils, reproductors multimèdia, navegadors… , centenars de dispositius podrien beneficiar-se de l’estalvi energètic i millores de rendiment que, a priori, ofereixen aquestes unitats.

A dia d’avui existeixen dos problemes importants que suposen un impediment perquè aquestes millores teòriques es vegin en les proves:

1. L’estalvi que proporciona una unitat SSD en un equip portàtil va de cinc a trenta minuts més de bateria. Mentre que la resta del maquinari no millori el seu consum (principalment la pantalla i el microprocessador) no notarem els beneficis de tenir una unitat d’emmagatzemament SSD.

2. Els sistemes operatius no treuen tot el profit de la memòria d’estat sòlid. En l’última actualizació de Windows Vista no es van incloure els canvis necessaris per optimitzar el rendiment de sistemes SSD i els rumors apunten a 2009 com l’any en què Microsoft se centrarà en millorar aquest aspecte del seu programari. Per Linux la situació encara ha de millorar, tot i que es preveu que ho fagi abans.

Un dels majors avantatges que se li suposen a un sistema d’emmagatzematge sense parts mòbils és la durabilitat. Sembla evident que, si no hi ha res que es mogui, és molt complicat que vegem un error a nivell de maquinari en una unitat SSD. Tanmateix no tot és tan clar com sembla.

La vida útil de la memòria flash és molt variable: depèn del tipus de memòria que usi els cicles d’escriptura varien entre els 10.000 i els 100.000 abans que comencin a fallar. Un disc dur tradicional assoleix els 600.000 cicles d’escriptura.

Encara que els fabricants tenen dades de temps mig entre errors molt bons ( d’1,2 a 1,4 milions d’hores) per a molts experts aquest coeficient és inexacte. Depèn molt de com i que quantitats es realitzin les operacions. Gairebé tots coincideixen que els cicles d’escriptura que manegi la unitat són la xifra a seguir.

I el 2010 què?

Posar una data en tecnologia sol ser molt arriscat però en poques ocasions tantes empreses semblen estar d’acord. És molt possible per a aquesta data els avenços tecnològics permetin al SSD consolidar-se com a dispositiu d’emmagatzematge.

Gartner espera que les unitats SSD de baix cost creixin de les 635.000 unitats de 2007 a uns 33.000.000 el 2012. Una taxa de creixement del 117% en sol cinc anys.

A dia d’avui les unitats SSD només són estris en dispositius pensats per treure’ls el màxim profit com el MacBook Air, d’Apple, altres ultraportàtils de gamma alta i en dispositius com telèfons i reproductors que no necessiten gran capacitat d’emmagatzemament. Quan la resta del maquinari no acompanya la tecnologia de memòria sòlida no s’aprecien millores en el rendiment.

Font: muycomputer

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: